Baza danych

MENU

Ta część panelu administracyjnego pozwala na usuwanie wszystkich rekordów z bazy danych w wybranej tabeli. Dzięki temu możesz w szybki i prosty sposób usunąć wszystkie produkty wraz z ich zdjęciami, wszystkich klientów i ich zamówienia, oraz utworzone strony informacyjne. Funkcja ta może się przydać na przykład wtedy, gdy po okresie testowym sklepu chcesz wykasować wszystkie testowe produkty i zamówienia i rozpocząć wszystko od początku.

Usuwanie danych z bazy
1. W panelu administracyjnym wybierz kolejno Konfiguracja >Administracja, system >Baza danych.



2. Kliknij w odpowiednią pozycję w oknie w zależności od tego, co chcesz wyczyścić.



W tym miejscu masz do dyspozycji następujące opcje
  • Usuń wszystkie produkty w sklepie (łącznie ze zdjęciami) - Usunie wszystkie produkty dodane do sklepu - włącznie z ukrytymi i nieaktywnymi.
  • Usuń wszystkich klientów sklepu oraz ich zamówienia - Usunie wszystkie zamówienia oraz klientów ze sklepu. Ta opcja spowoduje, że dotychczas zarejestrowani klienci nie będą już mogli się zalogować do Twojego sklepu i będą musieli zarejestrować się od nowa.
  • Usuń wszystkie strony informacyjne - Usuwa wszystkie strony informacyjne wraz z ich podstronami, które utworzyłeś w menu Wygląd i treść >Strony informacyjne.
  • Usuń wszystkie aktualności - Usuwa wszystkie aktualności, które tworzyłeś w menu Wygląd i treść >Aktualności.

Uwaga!
Usuwanie danych z bazy jest procesem nieodwracalnym, dlatego należy rozważnie korzystać z tej funkcji. Jeżeli usuniesz już dane z bazy, to jedynym sposobem na ich odzyskanie jest przywrócenie wcześniejszej kopii zapasowej sklepu (usługa odpłatna 50 zł netto).